Menisküs, sık karşılaştığımız eklem yaralanmalarıdır. Genç yaşta oluşan menisküs çoğunlukla spor kazalarında ortaya çıkar. Tedavi edilmeyen menisküs, sporcuların kariyerini olumsuz bir yönde etkiler. Yaşlılarda ise vücut zamanla yıpranır, menisküs meydana gelir ve çeşitli yöntemlerle tedavisi mümkündür.
Menisküs Nedir?
Menisküs, kulaktan kulağa bir hastalık olarak bilinse de gerçekte kıkırdakları koruyan bir yapıdır. Bu yapı, vücudun işlek eklem bölgesinden biri olan dizlerde hareket etmede kolaylık sağlar. Kaval ve uyluk kemikleri arasında menteşe işlevi görür. Menisküs iki parçadan oluşur. Her dizde birer set halinde bulunur. O şeklindeki dış, C şeklindeki yapı iç menisküs olarak adlandırılır. Kemiklerin birbirleri ile temas etmesini arttıran menisküs, kemiklerin üzerine biner ve vücut ağırlığını dengeli dağılmasına olanak sağlar.
Ani bir darbe alması sonucu diz bölgesinde şok kuvveti diz içindeki sıvıyı eklem bölgesine dağılmasını sağlar ve menisküs rahatsızlıkları ortaya çıkar.
Menisküs Yaralanması Nasıl Oluşur?
Günlük hayatta birçok insanın başına gelebilen menisküs yırtığı özellikle sporcuların başına gelen sorunlardan biridir. Ağır yük taşıyanlar, sürekli ayakta olanlar ve yaşlılar menisküs yırtılması ile karşılaşabiliyorlar. Genelde diz çökme, çömelme, yük kaldırma gibi basit gibi görülen hareketlerde bile ortaya çıkabiliyor.
Menisküs Belirtileri Nelerdir?
- Dizlerde ağrı hissi,
- Dizlerde şişlik ve sertlik,
- Dizlerde kitlenmeler
Menisküs yırtılmalarında genellikle ilk oluşan şikayetler arasında ağrı, şişlik ve sertlik oluyor. Merdiven inip çıkarken bile oluşan ağrılar menisküs hasarının sinyallerini vermeye başlıyor. Günlük hayatınızda önemsemediğiniz bu ağrılar ciddi bir soruna yol açabiliyor. Bir sonraki aşaması ise dizde kitlenme problemidir. İlk safhalarında fark edilen menisküs tedavisi, ameliyatsız gerçekleşebiliyor.
Menisküs Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi yöntemi yırtıkların ilerleme boyutuna göre değişiklik gösteriyor. İlk safhalarda ise İstirahat tedavide önemli bir rol oynuyor. Yaşanan ağrı ve takılmalar günlük hayatı etkilemeye başladıysa hiç vakit kaybetmeden tanı konulması gerekiyor. Aksi takdirde günlük aktiviteler sekteye uğruyor. Tedavi edilmeyen yırtıklar, eklemlerde aşınmaya sebep oluyor ve diz kireçlenmesi ortaya çıkıyor.
Bir cevap yazın