Varislere benzeyen yapısıyla makat etrafında rektumun alt tarafında şiş damarlara hemoroid ya da basur denir. Hemoroid bir çok sebepten olabilir; fakat neden ortaya çıktığı anlaşılmazı zordur. İki farklı ayrım yapabiliriz.
Eksternal: Anüsün iç bölgesinde cilt altında ise eksternal denir.
İnternal: Kalın bağırsak çevresinde bulunuyorsa internal denir.
Basur, aslında çoğu insanda görülen zaman zaman beliren bir rahatsızlıktır. Genellikle kaşıntı, rahatsızlık hissi, kanama gibi belirtiler gösterir. Kan pıhtısı oluşma durumunda şiddetli bir ağrıya sebep olur.
Hemoroid (Basur) belirtileri nelerdir?
Türüne göre farklılıklar gösterebilir.
Eksternal hemoroid, şiddetli kaşıntı, rahatsızlık, anüs kaşıntısı, ağrı, şişlik, oturduğunuzda artan ağrı, dışkıda kan gibi belirtileri vardır.
İnternal hemoroid, dışkıda kırmızı kan ve makattan basurun ele gelmesi olarak belirtileri vardır.
Hemoroid (Basur) nedenleri nelerdir?
Hemoroid; kabızlık, tuvalette uzun süre oturma ve zorlanma ile alakalıdır. Bölgesel kan akışını etkiler ve damarların genişlemesini sağlar.
Basur rahatsızlığı anüse ait düz kasların, rahatsızlığı taşımayanlara göre dinlenme halinde bile saha sıkı olma eğiliminde olduğunu gösterir. Kabızlık, bu sorunlara katkıda bulunmuş olur. Bağırsak hareketleri esnasında gerilme basıncı arttırır.
Hemoroid’den korunma yöntemleri
Hemoroid önlemenin en iyi yolu yumuşak dışkı tutmaktır. Lifli gıdalar tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Meyve, sebze tüketebilirsiniz. Bol su tüketimi ve alkol içermeyen sıvılar tüketmek faydalı olacaktır. Uzun süre oturmaktan kaçının; çünkü anüse yaptığı basınçtan dolayı basur artışa sebep olur.
Bir cevap yazın