• Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Blog
  • Mağaza
  • Sepet
  • İletişim
  • BAYİ ECZANELERİMİZ

%100 Doğal, El Yapımı ve Orijinal - BioRadical

Dizde Kireçlenme Nedir?

23 Eki

Halk arasında kireçlenme, diğer tıbbi adı ile artroz ya da osteoartrit olarak bilinen hastalıktır. Eklemlerin aşınması ve yıpranmasıyla ortaya çıkar. Kemiklerimizi birbirlerine bağlayan eklemlerimiz de, kemiklerimiz üzerinde ağrısız ve kaygan hareket edebilmemizi sağlayan eklem kırkırdağı vardır. Zaman içerisinde bu doku eskir, aşınır ve dökülerek altındaki kemiği ortaya çıkmasına sebep olur. Kulaktan duyma söylentilere göre eklemlerde kireç birikmez, böyle bir durum mümkün değildir.

En çok hangi eklemlerde görülür?

En çok yük taşıyan eklemlerimiz de görülür. En fazla gördüğümüz diz eklemi olmak üzere, kalça, el parmaklar ve omurgadır. Bununla birlikte özel bir durum olmadığı sürece bilek,omuz,dirsek nadiren görülür.

Kireçlenme belirtileri nelerdir?

Artrozun en önemli belirtisi ağrıdır. Eklemi kullandığınızda artan fakat dinlendiğiniz de geçen ağrılarınız var ise ilerledikçe kalıcı hale gelebilir. Eklemlerde şişlik, çıkıntı ve şekil bozuklukları ortaya çıkabilir. Kemik yüzeyler birbirine sürtünebilir ve sesler duyulabilir. İşlev kaybı görülebilir. Hareket başında ağrı ve eklem sertliği daha fazla olur. Soğuk ve nemli havalarla da etkili olup artma gözlemlenir. Tıp ki soğuk havada çalıştırdığınız arabanın, motoru ısındıktan sonra daha iyi çalışması gibi.

En önemli ve çok görülen belirtisi ağırıdır. Hareketlerinizin kısıtlılığı, eklem arasındaki sıvının artış göstermesine bağlı şişkinlik, eklem çevresindeki kasların incelmesi ve diz eklemindeki aşınmaya bağlı şekil bozuklukları görülebilir. Zaman geçtikçe diz deformasyona uğrayarak bacaklar içe doğru eğilir. Eklemler içerisinde serbest gezebilen kıkırdak veya parçaları dizde takılma ve kilitlenme gibi belirtileri ortaya çıkarabilir.

Risk faktörleri nelerdir?

En önemli faktör yaş diyebiliriz. 65 yaşın üzerindeki kişilerde kireçlenme bulguları vardır. Obezite en önemli rol oynayan diğer risktir. Obez insanların riski erkeklerde 2 katı, kadınlarda 3 katı artış gösterir. Bilinmeyen nedenlerden kireçlenme kadınlarda  erkeklere oranlara  2 katı sık görülür.

Bunların dışında yaralanmalar kireçlenmeye zemin oluştururlar. Kırıklar tedavi edilmemiş menisküs ve bağ yaralanmaları, eklem iç kanamalar gibi nedene bağlı kireçlenme meydana gelebilir.

Kireçlenmeden korunmak için ne yapılmalıdır?

En önemli faktör obeziteden kaçının. Beslenmenize özen gösterin. Yürüyüşlerinizde vücut ağırlığınız diz ekleminize biner, bu sebeple fazla kilolardan kurtulmanız gerekir. Aşırı kilo normalden daha fazla ekleme yük verir, kıkırdak dokusu dönüşü olmayan hasarlara yol açar. Beklediğinizde daha küçük bir yaşta da görülebilir. Kilo vererek hastalığınızı yavaşlatabilirsiniz.

Düzenli egzersizler yapmak oldukça önem taşır. Haftada 5 kez yürüyüş sizin için faydalıdır. Yüzme, bisiklet gibi sporlarla ilgilenmek iyi olmanıza fayda sağlar.

Eklem yaralanmaları doğru şekilde tedavi edilmelidir. Kırıklar ve meniküs yaralanmaları üzerinden zaman geçmeden düzeltilmelidir.

Uzun süre çömelmek, ağır kaldırmak olumsuz yönde etkileyecektir.

 

Leave a Comment

« Hemoroid Nedir?
Cinsel İsteksizlik Nedir? »

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blog

  • Cinsel İsteksizlik Nedir?
  • Dizde Kireçlenme Nedir?
  • Hemoroid Nedir?
  • Sperm Sayısı Nedir?
  • Reflü Nedir?

[wcps id=”190″]

Bize Ulaşın

Şehreküstü Mh. Fevzi Çakmak Cd. Hamurcu İşhanı 7/E Osmangazi/Bursa
0545 435 40 85
iletisim@bioradical.com

Önemli Sayfalar

Gizlilik Politikası
 Kullanım Koşulları
 Ön Bilgilendirme Formu
 Misyon Vizyon
 İletişim

Alışveriş Bölümü

Sepet
Mağaza
 Ödeme
Blog

Bizi Takip Edin

Facebook
Instagram
Twitter

Copyright © 2018 BioRadical - % 100 Doğal, el yapımı ve orijinal ürün garantisi artık ücretsiz kargo müjdesiyle